Bobotie van zebra
Boboti met zebra
350 ml volle melk
100 gram panko (Japans broodkruim)
2 uien
2 tenen knoflook
milde olijfolie
4 tl kerriepoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl gedroogde oregano
1 tl kurkuma
700 gram gehakt zebra burgers
verse peper uit de molen, en zeezout naar smaak
150 gram mango chutney
2 gedroogde abrikozen, gehakt
30 gram rozijnen
sap van een halve citroen
3 tl tomatenpuree
4 laurierblaadjes
3 eieren
Gesloten grill, skillet, mengkom
Zo maak je het
- Verwarm de BBQ voor op 180 graden.
- Schenk ongeveer 100 ml van de melk bij de panko en laat die 30 minuten weken.
- Snipper de uien en snijd de tenen knoflook fijn.
- Doe een flinke scheut olie in de skillet en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit deze de laatste minuut mee.
- Zet het vuur laag en voeg vervolgens de kerriepoeder, komijnpoeder, oregano en kurkuma toe. Meng alles even goed door elkaar en bak een minuut door.
- Voeg het zebragehakt toe en rul dit tot het gehakt bruin is en breng op smaak met peper en zeezout.
- Zet het vuur uit en voeg de mango chutney, abrikoos, rozijnen, citroensap en tomatenpuree toe.
- Druk de overtollige melk uit de panko en voeg dit toe aan het gehaktmengsel. Meng goed door het geheel tot de panko is opgenomen. Dit zorgt voor de binding.
- Druk het gehaktmengsel met de bolle kant van een lepel goed aan in de pan.
- Neem een mengkom en klop de eieren los. Schenk hier de rest van de melk bij en roer goed door elkaar.
- Schenk het eimengsel over het gehakt en verdeel de laurierblaadjes erover.
- Plaats de gehaktschotel voor 45 minuten op de BBQ met de deksel gesloten.
Mangochutney
1 el avocado-olie
1 gele ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gehakt
2 cm gember, geschild en geraspt
500 gram mango, in blokjes
1 rode Madame Jeanette, fijngesneden
4 el rijstazijn
Zo maak je het
- Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook en gember hierin aan.
- Voeg, als de ui en knoflook glazig zijn, de mango en de Madame Jeanette toe.
- Breng dit alles aan de kook en laat 30 minuten pruttelen.
- Maak de chutney op smaak met rijstazijn en laat afkoelen.
- In een glazen weckpot kun je de chutney een week bewaren in de koelkast.