Zalmfilet Noors c-trim, met vel, zonder graat, van zalm 4/5 kg
De zalmzijdes zijn gefileerd van de hele zalmen van 4 tot 5 kilo per stuk en de zijdes wegen dan gemiddeld 1.5 kilo per stuk. De manier waarop de zalmfilets getrimd zijn noemt men in vaktermen een C-trim. C-trim wil zeggen dat het hele zijdes zijn met vel en zonder graat. Het buikvetrandje en staartstukje zit er nog wel aan. De Noorse Atlantische zalm wordt met veel zorg gekweekt in de fjorden van Noorwegen. De gekweekte Noorse zalm heel met kop krijgen wij dagelijks vanuit Noorwegen vers aangeleverd. Twee dagen voor aankomst is de Noorse zalm in Noorwegen geslacht, gekoeld en verpakt. Het duurt ongeveer 3 jaar dat een zalm van eitje tot een volwassen zalm is gegroeid. Voor de gezondheid en welzijn van de zalmen wordt er maximaal 25kg per m3 gehouden en sommige kwekerijen zitten daar nog ruim onder. Dit voorkomt hoge sterfpercentages en hebben ze voldoende ruimte om snel te groeien. Een ander aspect die hoog op agenda staat is het tegen gaan van het ontsnappen van gekweekte zalm in de open wateren. Dit kan oa. worden veroorzaakt door storm en de hoge golven of gaten door schade aan de netconstructies. Zalm moeten alle essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen krijgen om gezond en snel te groeien. Hiervoor wordt een samengeperste droogkorrel gemaakt die voor een groot deel is gemaakt uit een samenstelling van vismeel en visolie die afkomstig is van kleine vissoorten uit wilde vangst en plantaardige voedingstoffen. De biologische voedingsfactor speelt in het kader van duurzaamheid een belangrijke rol.Het aandeel vismeel en visolie mag de opbrengst niet overschrijden. Anders gezegd, met 1kg voer zal 1kg of meer gekweekte zalm moeten opbrengen. Rendement moet gelijk of hoger zijn dan de investering. Voeding is ook de grootste kostenpost bij het kweken van zalm en is daarom belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt.