Zeeduivel zonder kop +/- 1500 gram
De zeeduivel met kop is kenmerkend aan zijn relatief grote kop, en de bek met scherpe tanden en het staartachtige lijf die naar de staart toe afneemt in dikte. Over het algemeen wordt de zeeduivel zonder kop verhandeld omdat die simpelweg te groot is en je kan er, met uitzondering van de wangen, er verder niets mee. Een zeeduivel zonder kop wordt daarom ook wel zeeduivelstaarten, staartvissen of hammen genoemd. In de staart zit één grote kraakbeen middengraat en is daardoor gemakkelijk zelf te fileren. Na het fileren van de zeeduivelstaart blijven er 2 stevige filets over zonder graat. Rondom de filets zit nog wel een vlies die een handigheid vraagt om het eraf te snijden. Laat je het vlies erop zitten dan gaat de filet tijdens het garen krom trekken. De zeeduivelfilet heeft een stevig vleesstructuur en een fantastische licht zoetige smaak. De Fransen noemen de zeeduivel "Lotte" en wordt in Nederland ook onder deze benaming vernoemd op de menukaart. De zeeduivel wordt voornamelijk door de Schotse vissers gevangen en met vrachtwagen verpakt in scherfijs naar Nederland getransporteerd. Verwar de zeeduivel niet met de zeewolf.